pozycjonowanie google - pozycjonowanie stron - pompy hydrauliczne

Podbiał pospolity (Tussilago farfara). 

Była już mowa o podbiale, ale nie o jego kwiatach, które przydają się w kosmetyce. Podbiał ma ładne, żółte kwiatki, bardzo podobne do kwiatów mniszka, choć mniejsze. Pojawiają się jednak wcześniej, bo przy dobrej pogodzie nawet już pod koniec marca i w kwietniu. Po okwitnięciu, zaczynają się powoli pokazywać piękne, duże liście podbiału, o tak charakterystycznym kształcie, że między wielu nazwami we Francji mają też: pas dane, czyli... ślad stopy osła. Podczas gdy liście i korzenie służą przede wszystkim jako zioła przeciwkaszlowe (tussis-ł&c. kaszel i stąd nazwa), to kwiaty są uważane głównie za środek kosmetyczny (szczególnie we Francji).

Wysuszone koszyczki kwiatowe zawierają gorzką substancję farfary-nę, barwniki flawonowe, fitosterole, substancje śluzowe i inne składniki. W ogóle w kwiatach jest więcej olejku eterycznego i flawonoidów niż w liściach, ale mniej śluzu i goryczki.

Odwar z kwiatów podbiału świetnie służy do przemywania tłustej cery. Ponadto do okładów na wysypki i plamy żółciowe, a także na otwarte wrzody, różę na twarzy, czyraki i wypryski. Jak zwykle, dobrze jest stosować kwiat podbjału w połączeniu z innymi ziołami.

Na tłustą cerę - wystarczą same kwiatki podbiału. Bierze się 2 łyżki suszonych kwiatków na 1-1,5 szklanki wody, gotuje 5 minut, odstawia na 10 minut, odcedza i używa zewnętrznie do okładów i obmywań (lub pije po pół szklanki 2-3 razy dziennie, jako środek wykrztuśny i przeciwskur-czowy).

Przy plamach, wrzodach, róży itp. lepiej jest przygotować do okładów i obmywań taką mieszankę: 50 części kwiatów podbiału, 30 części ziela ruty i 100 części ziela rdestu ptasiego. Bierze się łyżkę ziół na szklankę wody i przygotowuje odwar jak wyżej.

 

rosjawspolczesnie.coto47.com - outsourcing IT - pożyczki gotówkowe